Dansutbildningen är en av de universitetsutbildningar som nu läggs ner i Piteå. Foto: SVT/arkiv

Flera universitetsutbildningar i Piteå lägger ned – saknas studenter och kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Tre utbildningar försvinner vid campus i Piteå. Studenttappet är stort och det saknas personal med rätt kompetens.

– När färre läser blir det andra negativa konsekvenser, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på LTU.

Maria Nyman, projektledare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ), berättar att det var den vetenskapliga grunden i utbildningarna som gjorde att dans- och musiklärarutbildningen blev ifrågasatt.

– Man behövde få in mer vetenskaplig kompetens. Det vill säga personal.

Vanligt att lägga ner

Efter bedömningen av UKÄ har lärosätet ett år på sig att ändra det som tas upp i bedömningen för en ny bedömnig. Men LTU lade ner de båda utbildningarna innan ett år gått och nästa bedömning var aktuell, vilket är vanligt enligt UKÄ.

– Ja, det är ganska vanligt för lärosäten att bestämma sig för det. Det kan finnas många anledningar till det. Ibland kan det vara för stora ändringar som man inte kan fixa på ett år och då kanske man tycker att det är bättre att lägga ner utbildningen, säger Maria Nyman.

Journalistutbildningen försvinner

Förutom dans- och lärarutbildningen som läggs ner gör även journalistutbildningen det också.

– Det finns några olika anledningar. Men en är att det är färre som läser utbildningen nu än för fem år sedan. På fem år går vi från 50 studenter till 19 studenter. När det blir färre studenter som läser så blir det andra negativa konsekvenser, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på LTU.

Hon fortsätter:

– Det är svårt att hålla en bra kvalité, svårt att rekrytera bra lärare och hålla en kvalité som vi förväntar oss.

Hör Maria Nyman, projektledare på Universitetskanslersämbetet, om att flera universitetsutbildningar lägger ner i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.