Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ulf Bergman, divisionschef för Region Norrbotten, berätta om att allt fler testar sig onödigt ofta: ”Vissa provtar sig med jämna mellanrum, var och varannan dag” Foto: Micke Nyberg/arkiv/SVT

Upp till 50 norrbottningar bokar tid för covid-provtagning för ofta

Publicerad

Region Norrbotten uppmanar nu länets invånare att sluta provta sig för covid-19 med bara några dagars intervall. Smittspårningen visar att ett 50-tal personer testar sig alldeles för ofta och det påverkar sjukvårdens ansträngda läge på ett negativt sätt.

Den allt större smittspridningen i Norrbotten har lett till något som kan liknas med hysteriska reaktioner – täta provtagningar för olika sympton på covid-19, ibland varannan dag.

Och de  som gör så blir allt fler.

”Kan leda till ökad smittspridning”

Ulf Bergman, chef för regionens division nära, menar att det är onödigt att provta sig med bara några dagars intervall och att det kräver mycket resurser i ett redan ansträngt läge.

– Konsekvenserna kan bli längre svarstider och att det tar längre tid innan man får veta om man är smittad eller inte. Det gör också att det tar längre tid innan smittspårningen kommer igång och det kan i sig leda till ökad smittspridning. Så det här är ett allvarligt problem, säger han.

”Ha lite mer is i magen”

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tycker att folk ska tänka efter och ha lite mer is i magen.

– Om du testar dig för att du är snuvig på måndag och sedan får ett nytt symptom på onsdag ska du inte testa dig en gång till. Det är samma virus som du känner av, säger han och fortsätter:

– Har du förkylning och tar PCR-prov för CoV och provet är negativt – då kan du lita på det. Ingen anledning att provta en andra gång om inte vården säger till dig att göra det. Och det finns inte anledning att ta prov för att se om man är smittfri, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet