Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla patienter i Norrbotten kontrolleras – får vård i olika lokaler Foto: SVT

Alla patienter i Norrbotten kontrolleras – får vård i olika lokaler

Uppdaterad
Publicerad

På vissa hälsocentraler och akutmottagningar i länet kommer patienter att delas upp efter om de har förkylningssymptom eller inte. 

På Kalix hälsocentral är arbetet med att dela upp patienter efter eventuella förkylningssymptom igång. Anledningen till uppdelningen är, enligt regionen, att patienterna inte ska smitta varandra och för att personalen både ska kunna skydda sig själva samt ta hand om alla patienter på ett säkert sätt.

Oklart vilka hälsocentraler

Exakt vilka andra hälsocentraler och akutmottagningar som kommer att få en liknande lösning är inte klart än, enligt Anna Alm Andersson, divisionschef närsjukvården i Gällivare, Kiruna, Kalix och Piteå.
- Man tittar på vilka lokalmässiga förutsättningar som finns. På en del ställen blir det på en hälsocentral, på andra ställen blir det på något annat ställe, men man vill alltid skilja på de personer som söker med förkylningsliknande symtom från övriga patienter.

Tar tempen och ställer frågor

Enligt Anna Alm Andersson skiljer man på patienterna genom en form av yttre triage.  
– Man ställer några enkla frågor, man kan ta tempen till exempel och sedan utifrån en första sortering får man gå till olika lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet