”Ger upphov till fler frågor än svar”

Uppdaterad
Publicerad

”Undersökningens resultat ger upphov till fler frågor än svar. Vad menas egentligen med självständighet? Och hur kommer det sig att stödet för ett självständigt Norrland är så stort samtidigt som många är tveksamma till en storregion?” Så kommenterar statsvetaren Annica Sandström vid LTU undersökningen.

41 procent av norrlänningarna skulle rösta för ett självständigt Norrland om det var omröstning i dag. Något färre, 39 procent, skulle rösta emot. Det visar en opinionsundersökning som KIT/Novus kan presentera i dag. SVT Nyheter Norrbotten bad statsvetaren Annica Sandström vid LTU (Luleå Tekniska Universitet) kommentera undersökningen:

”Min uppfattning är att det handlar om ett generell oro kring glesbygdens villkor i en globaliserad värld. Där rätten till  naturresurser blivit en central och viktig fråga. Oron är berättigad och angelägen, men debatten om självständighet är, enligt min uppfattning, en återvändsgränd. Den är varken saklig eller realistisk och riskerar att ta bort fokus från de verkligt viktiga politiska frågorna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

norrlandsdebatten

Mer i ämnet