Ny snöflinga upptäckt av forskare

Publicerad

Forskare vid Luleå tekniska universitet har upptäckt en ny sorts snöflinga. Den nya snöakademin gjorde upptäkten när de testade ny utrustning.

Den nystartade snöakademin på Luleå tekniska universitet skulle testa ny utrustning för att titta på snöflingor med.

– Det är egentligen som en stor röntgenapparat som man röntgar ben och sådant med. Och så skulle vi testa om det gick att göra samma sak med snö, säger Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

”Skräckblandad förtjusning”

De gick ut och hämtade nysnö som nyss fallit i Luleå. Och experimentet gav ett minst sagt lyckat resultat.

– Det är roligt men som vanligt finns den där lilla oron där att man missat att någon redan har upptäckt det. Det är skräckblandad förtjusning kan man säga.

Mätningar av snön

Tanken var egentligen att de skulle undersöka mer mekaniska funktioner i snö och de letade inte efter någon ny snöflinga.

– För oss betyder detta att vi kan göra mätningar på snön och det tycker jag är mer intressant än att vi hittat en ny sorts snöflinga, säger Johan Casselgren.

Unik form

Det finns olika former på snöflingor och alla har till viss del olika form. Men det finns de som är platta stjärnlika och de lite mer spetsiga cylinderformade. Den nya upptäckten är en kombination av de båda.

– Den är formad som en stjärna men med ett djup och ett rör rakt igenom, säger Johan Casselgren.

Fakta: Snö

Visa

Snö är nederbörd som består av iskristaller.

Iskristallerna ha ha olika former beroende på temperatur och luftfuktighet, till exempel nålar, prismor eller stjärnor.

Iskristallerna har oftast formen av en sexuddig stjärna med mer eller mindre kraftiga förgreningar. Ingen snöstjärna är den andra lik.

En anhopning av sexuddiga iskristaller bildar snöflingor.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer