Foto: TT / Wikimedia Commons

Upptäckte allvarlig nackskada först dagen efter

Uppdaterad
Publicerad

Ambulans larmades när en person föll ned för en brygga och skadade nacken. Men nackskadan konstaterades inte omedelbart och händelsen har nu Lex Maria anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Olyckan inträffade när en person i Norrbotten föll ner från en brygga. Personen hittades medvetslös och andningspåverkad. Ambulans tillkallas. När ambulansen kommer till platsen återupplivas personen och förs till sjukhus. Personen vårdas akut , intuberas och får hjärnan röntgad.

Skada upptäcktes sent

Först när personen vaknar till dagen efter blir det uppenbart att hen inte kan röra armar eller ben. När ny röntgen görs visar den på en skada på tredje nackkotan med påverkan på ryggmärgen. Skadan syntes vid senare granskning även på röntgenundersökningen som gjorts på natten.

Oklart om sjukvården förvärrat skadan

Eftersom att nackskadan inte konstaterades omedelbart anpassades därför inte heller det akuta omhändertagandet efter nackskadan. Om nackskada hade misstänkts från början hade ambulanspersonalen stabiliserat nacken omedelbart och även undersökt den när personen kom fram till sjukhuset.

Enligt anmälan går det inte att säga om skadan på ryggmärgen förelåg efter fallet från bryggan, eller om den tillkommit under vården. Händelsen är nu anmäld enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.