I UR:s serie Min samiska historia får vi lära känna (fr v) Ailo, Máridjá, Sara-Elvira och Sara. Foto: Mattias Bardå/UR

UR gör satsning på samisk historia riktad till ungdomar

Publicerad

Nyligen har serien Samernas tid visats i tre avsnitt, som handlar om samernas liv för 2000 år sedan och till i dag. Nu forsätter UR med serien Min Samiska Historia, där vi möter fyra unga samer som är präglade av historien.

På Samernas nationaldag i Staare – Östersund, ger UR en förhandsvisning av den nya TV-serien där Helen Näslund är producent.

– Det har varit otroligt spännande. Det har känts väldigt viktigt att få göra det här, eftersom vi vet att det finns ett behov av att öka kunskapsnivån kring samisk historia och kultur både för barn, ungdomar och vuxna, säger Helen Näslund, till sameradion och SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Helen Näslund är producent för serien Min samiska historia, som är riktad till ungdomar från årskurs 7 till 9. Syftet är att berätta hur historien påverkar oss. I serien möter vi fyra unga samer som på olika sätt är präglade av sin historia.

Varför har ni valt att berätta historian genom ungdomarna?

– Därför jag tror att det är ett sätt att nå ut i klassrummet till andra ungdomar och med igenkänning. Det är också ett bra sätt att visa hur vår historia och hur historien påverkar oss alla, det är också ett bra sätt att känna med historia, att förstå vilka konsekvenser historien får för unga personer, säger Helen Näslund.

Vilka berättelser får vi från ungdomarna i serien?

– Det är olika berättelser. Fyra olika ungdomar med olika delar av historien som har påverkat dem. Det handlar om återtagande och berättelser där man förlorat sitt språk genom historien som de nu försöker återta. Det handlar om tvångsförflyttningar och rasbiologi och om många tunga saker, men också om en stolthet över sitt arv och en vilja att ta tillbaka det man har förlorat. Så det är en väldig bredd i programmet.

Therese Amneus är projektledare för programmet. Hon säger att det behövs program om samerna att visa på skolan och att det är en del i satsningen att lyfta minoriteternas historia i Sverige. År 2015 hade de också en serie om romer.

– Jag hoppas verkligen att det kommer att bli något som man använder sig av i skolan, säger Therese Amneus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet