I den ryska övningen deltar dubbelt så många stridsflygplan som i ACE.

USA – ”Glada att få vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal journalister fick idag lov att närvara när övningsplanen lyfte från Kallax utanför Luleå.

– Vi står här på en regnig platta vid landningsbanan där flyg från nio länder lyfter för dagens övningar. Vi är bevakade av två skyddsvakter med automatvapen. Det berättar vår reporter Erica Sundén.

Flygövningen sker idag över hela övningsområdet som är Norrbotten och delar av Västerbotten.

Flygövning i Norrbotten2015

En av de piloter som deltar i övningen är Ryan Clisset från USA.

– Jag tillhör den blå sidan, den goda sidan, berättar han.

– Mitt jobb är att förhindra fienden att nå sitt mål. Det är ett av mina favorituppdrag. Jag är väldigt förväntasfull, säger Ryan Clisset.

Tystnad om rysk övning

Samtidigt med den stora flygövningen pågår en ännu större övning i Ryssland. Men den övningen vill inte den svenska övningsledningen kommentera.

– Jag har inga kommentarer på den. Den här övningen har varit planerad i två års tid och har varit känd för omgivningen och en rysk reaktion är inte något som jag ska kommentera. Det säger Carl-Johan Edström, övningsledare för Sverige under ACE, Arctic Challenge Exercise.

– Det här är en övning där olika europeiska länder kommer ihop och övar att skapa säkerhet tillsammans, säger han.

Också representanter för andra länder är försiktiga i kommentarerna.

– Vi som är stationerade i Europa är glada för varje övningstillfälle som vi har med de nationer som vi samarbetar med. Det är mycket bra övningsytor i de här områdena som möjliggör den här typen av stora övningar. Så vi är glada att vara här. Det säger den amerikanske kontingentchefen och överstelöjtnanten Jeffery Montgomery.

Han vill inte heller kommentera den ryska övningen.

Rysk aggressivitet

Den schweiziska övningsledaren, Aldo Wicki är mycket nöjd med övningen, men säger samtidigt att det ryska flygvapnets agerande är utmanade.

– Vårt problem i västra Europa är att de ryska flygvapnet är allt mer aggressivt i norra Europa. Den här övningen är inte ett direkt svar på de aktiviteterna men en upprepad övning på hur vi ska klara av att behålla säkerheten i området.

– Diskussionen om natomedlemskap är en röd flagga i Schweiz men den kommer upp lite nu och då. Den här typen av övningar är optimala för att kunna försvara våra länder. Tyvärr stannar ju inte fienden vid våra gränser och alla nationer har sett minskade försvarsanslag, säger han.

Carl-Johan Edström, svensk övningsledare och flottiljchef på F21 säger inte oväntat att den här typen av övningar behövs för att stärka Sveriges möjligheter att försvara sig.

”Vi behöver samarbeta med de länder vi kan”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet