Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, ingår i en grupp som ska ta fram åtgärder så att fler får ett kompetenslyft när coronakrisen är över. Foto: Anders Hjertström/SVT

Så ska Sverige resa sig efter coronakrisen – grupp experter tillsatta

Publicerad

Luleå tekniska universitets rektor ingår i gruppen Hållbar nystart Sverige med medlemmar från bland annat det svenska näringslivet. Gruppen ska ta fram förslag på åtgärder som anses nödvändiga när coronakrisen är över.

– Med tanke på att vi har så många permitterade och många uppsagda så är ett kompetenslyft otroligt viktigt för att få en nystart som är bra. Att vi ser till att de som inte är i arbete kompetensutvecklar sig, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och en av medlemmarna i gruppen.

Nystart

Hållbar nystart Sverige sattes ihop av Ingenjörsvetenskapsakademins ordförande Carl-Henric Svanberg och består bland andra av Investors Jacob Wallenberg. Gruppen ska ta fram förslag på åtgärder som är nödvändiga när Sverige går vidare efter coronapandemin. Förutom satsningar på utbildning har man flera andra förslag.

Coronaviruset i Norrbotten

– En sak som vi ser är elektrifieringen av fordon och industri. Det är viktigt om Sverige ska vara fossilfritt år 2045. Sedan är digitaliseringen en ny infrastruktur. Alla olika branscher kommer kräva att vi har en bra och stark digital infrastruktur. Det här är viktiga satsningar vi kan göra nu när vi ändå behöver göra satsningar, menar Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet