Utdragen rivning i Kiruna: ”Ser ut som i Ryssland förr i tiden”

Publicerad

Flytten och därmed rivningen av Kiruna har pågått en tid. Men den senaste rivningen längs stadens paradgata har satt känslorna i svall.
– Det är ju inte fint, det ser ut som i Ryssland förr i tiden, säger Sanne Backhed.

Rivningen av fastigheter i Kiruna har pågått i ett antal år på grund av att gruvan expanderar mot stan och har kanske accepterats av de flesta just för att det har skett på ett bra sätt.

Men den senaste rivningen längs paradgatan Hjalmar Lundbohmsgatan har fått människor att reagera. Rivningen som påbörjades någon gång under våren och sommaren, ser ut att ha stannat av och kvar står ett betongskelett som förfular stan och omgivningen.

– Det är ju inte fint, det ser ut som i Ryssland förr i tiden, säger Kirunabon Sanne Backhed.

Vännen Marielle Kalla håller med:

– Det ser ut som om de har lämnat arbetet innan det är klart, det ser ut som en spökstad.

”Ska vara en trevlig stad”

Det blivande kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har också reagerat och säger att LKAB har satt upp banderoller vid rivningsområdet där det står ”Gruva och samhälle sida vid sida”, men det samarbetet måste skötas snyggare menar han.

– Det här är inte okej, Kiruna ska vara en trevlig stad i framtiden även om stadsomvandlingen pågår, säger Gunnar Selberg.

Vill slippa betongskelett

Att huskropparna står kvar är faktiskt en medveten strategi enligt gruvbolaget LKAB. De ska fungera som en buffert mot övriga bostadsområden för att minska störningarna av damm och buller.

– Rivningen kommer att återupptas vid årsskiftet. Det är klart att det ser trist ut med ett husskelett, men tittar ser man att det är ordentligt nedplockat, det är inte lösa saker som fladdrar i vinden, säger informationschefen på LKAB, Anders Linberg.

– LKAB måste avsluta en påbörjad rivning snabbare så att man slipper se ett betongskelett, tycker Kirunabon Sanne Backhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet