Utlokaliseringen till Råneå: ”Vi behandlas som boskap”

Publicerad

De kommunställda som ska tvingas byta arbetsort från Luleå till Råneå funderar på att välja arbetslöshet i stället för utlokalisering.

”Vi behandlas som boskap.” säger de.

Måndag den 19 mars är det dags att slutföra den omdiskuterade utlokaliseringen av tolv jobb inom löneadministration från Luleå till Råneå.

Och det har varit en stökig intern process där kommunen gått emot de anställda och facket och tvångsförflyttat tre anställda.

”Tvingas följa med”

Arbetsplatserna flyttas från stadshuset i Luleå till medborgarhuset i Råneå och det krävdes nyanställningar för att klara av det politiska uppdraget från kommunledningen.

– När Stockholm flyttar jobb till Luleå så flyttar vi jobb till Råneå eftersom vi ska satsa på den norra kommundelen, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

– Det värsta med denna process är att vi blivit tvingade att följa med till Råneå. Vi har stängts ute från andra jobb, säger en av de tvångsförflyttade.

Luleå kommuns chef för servicekontoret, Susanne Sjölund, erkänner att det ligger något i kritiken.

– Eftersom vi har brist på ekonomiadministratörer så kan vi inte se till att vi får en ännu större brist. Deras kompetens behövs i Råneå, säger hon.

Kritiserar busstider

Bara tre av de tolv som ska börja i Råneå kan jobbet och det är de som tvångsförflyttats.

Tre andra kan lite grand och sex personer är att betrakta som nyanställda och måste läras upp.

Dessutom gör busstiderna att de anställda i princip måste ha egen bil för att komma till jobbet i rätt tid.

– När det gäller bussar till Råneå så fungerar det inte alls. Du kan vara där 07.00 eller 09.00 och verksamheten startar 08.00, säger en av de drabbade.

Men servicechefen Susanne Sjölund tycker inte att det är kommunens sak.

– Hur medarbetare tar sig till och från jobbet är något som de får välja och som arbetsgivaren inte är ansvarig för. Dessutom har vi flextid inom kommunen.

Hotar säga upp sig

Men det är inte alls säkert att Luleå kommun kommer att kunna utnyttja de tvångsförflyttades kompetens.

– Vi söker andra jobb, men i värsta fall finns funderingar på att säga upp sig. Det kan inte vara värre att gå arbetslös än att arbeta för en arbetsgivare som behandlar oss som boskap, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.