Foto: Tomas Sarri/ Sameradion/SVT Sápmi

Utökat anslag till Sametinget

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade en stor nyhet i samband med sitt tal vid Sametingets invigning i Östersund. Sametingets förvaltningsanslag ökar nästa år med 11 miljoner, året efter med ytterligare 5 miljoner, rapporterar Sameradion/SVT Sápmi

Under Sametingets invigning i Östersund presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) en stor nyhet.

– Buorre beaivi, inledde Alice Bah Kuhnke sitt anförande.

– Samer har utsatts och utsätts för övergrepp kränkningar och rasism, därför är kunskap viktig, okunskap, brist på förståelse är hinder i kampen mot rasismen. Listan över det som skett i det förflutna är lång och den fylls på idag i Sverige 2017, sa Alice Bah-Kuhnke, rapporterar Sameradion/SVT Sápmi

Självbestämmande

– Svenska staten har ännu inte i handling tagit ansvar för det som skett och sker, därför arbetar jag för stärkt samiskt självbestämmande. Sametingets röst är den viktigaste rösten i debatten om samisk historia, nutid och framtid.

Ökat anslag

– Här och nu kan jag ge årets största satsning nångonsin på Sametinget. Sametingets förvaltningsanslag ökar nästa år med 11 miljoner, året efter det med ytterligare 5 miljoner.

Samemuseet Ajtte i Jokkmokk får ökning med 1 miljon från nästa år. I budgeten kommer ökade anslag till samisk kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.