Utredning föreslår 100 mil långt skyddsområde av fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens skogsutredning föreslår att staten ska inrätta hundra mil långt ett skyddsområde med fjällnära skog. Kostnaden för att lösa in privata markägare beräknas till 14 miljarder kronor.

Mikael Salomonsson i Jukkasjärvi befarar att det blir slutet för det småskaliga skogsbruk som har funnits i hans släkt i generationer.

Bakgrunden är en rättspraxis som ger ägare av fjälllnära skog rätt till ersättning när de nekas rätten att avverka sin skog. Det skulle enligt beräkningar kosta samhället omkring sju miljarder kronor att ersätta var och en om alla går till domstol.

Som en lösning på det har regeringen beställt utredningen Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen, eller kortare Skogsutredningen.

Tusentals privata markägare skulle beröras

Men privata skogsägare har anfört att äganderätten tvärtom försämras när utredningen föreslår att staten ska lösa in ett hundra mil långt område med produktiv skog nära fjällkedjan.

Det mesta av området ägs redan av staten, men omkring 7 300 privata markägare skulle beröras. De skulle enligt förslaget få välja mellan intrångsersättning, köpeskilling eller ersättningsmark utanför det grönmarkerade området.

”Inget som jag skulle sälja frivilligt”

En av dem som kan bli berörda är Mikael Salomonsson som i Jukkajärvi utanför Kiruna där hans familj har ägt och brukat skog i över hundra år.

– Men vi har ju levt och verkat i området långt före dess. Det här är inget som jag skulle sälja frivilligt, säger han.

Han befarar att det inte bara är skogsbruket som blir begränsat, utan även tillgången till jakt och fiske samt allmänhetens möjligheter till friluftsliv och skoteråkning i området kan förändras när ägandet går över till staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.