Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utrotningshotade vitryggiga hackspetten har etablerat sig i norra Sverige. I klippet får du följa med när SVT åkte ut till Skolskogen utanför Boden för att spana efter vitryggen tillsammans med Berth-Ove Lindström på Norrbottens Ornitologiska Förening. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Utrotningshotad vitryggig hackspett har etablerat sig i Norrbotten

Publicerad

Den väldigt sällsynta vitryggiga hackspetten har fattat tycke för Norrbotten och Västerbotten. Nu finns majoriteten av det svenska beståndet i norr.

Förra året observerades fyra par och nio ensamma vitryggiga hackspettar i Norrbotten, och i Västerbotten observerades sex par och sex individer. Men med tanke på att de två nordligaste länen utgör en betydande del av Sveriges yta kan det finnas många fler.

– Det är ett stort mörkertal. Vi får in observationer från allmänheten titt som tätt, läget är förmodligen bättre än vad vi tror, säger Alexandra Lindmark på naturskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Hoppas på en häckning

Under åren 2019-2020 föddes det många vitryggiga hackspettar i Ryssland och Finland, en del av dem kom till norra Sverige.

I Västerbotten skedde förra året tre häckningar. Förhoppningen från länsstyrelsen i Norrbotten och Norrbottens Ornitologiska Förening har varit att en häckning även ska ske i Norrbotten.

– Det kan mycket väl vara så att vi haft en häckning utan att vi vetat om det.

Allt mindre lövskog

Den vitryggiga hackspetten bygger sina bon genom att hacka hål i lövträd, ofta aspar, björkar eller alar, och i Sverige finns allt mindre av gammal lövskog.

I Mellansverige finns bättre förutsättningar för vitryggen än i norr, men där har nästan alla individer fötts upp i fångenskap och sedan placerats ut.

– Vi är jätteglada över en naturlig invandring, men det måste ske betydligt större insatser för att återskapa lövskog, säger Linda Petersson från projektet vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen.

I klippet får du följa med när SVT åkte ut till Skolskogen utanför Boden för att spana efter vitryggen tillsammans med Berth-Ove Lindström på Norrbottens Ornitologiska Förening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.