Piteå slopar härbärge i vinter – men ska ändå hjälpa utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun ska tillsammans med Svenska kyrkan driva en öppen gemenskap för utsatta människor. Det är inte fråga om ett klassiskt härbärge utan tanken är att den öppna gemenskapen ska fungera som en lots in till andra stödinsatser.

– På den här platsen kan man tvätta kläder, duscha, kanske få hjälp och råd på olika sätt. Och personalen som finns här har sedan kontaktvägar in mot kommunens socialtjänst, berättar kyrkoherde Mats Björk.

Syns inte

Bara för att fattigdom och bostadslöshet inte syns så betyder det inte att den inte finns. Kyrkan och Piteå kommun ska senare i höst starta en öppen gemenskap där bostadslösa och andra utsatta kan få hjälp.

Man menar att det här är bättre än ett klassiskt härbärge som inte ger den enskilde stöd att ta sig vidare. Dessutom är omfattningen av personer som är akut bostadslösa låg, enligt kommunen och församlingen.

”Härbärge ingen långsiktig lösning”

– Från socialtjänsten bedömer vi inte att ett härbärge är en långsiktig lösning. Vi hoppas det här ska ge vägar in till mer långsiktighet. Besökare kan få kontakt med oss om dom så vill och vi kan göra en biståndsprövning för att se vad en person har rätt till, säger Tomas Backeström, avdelningschef vid socialförvaltningen i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.