Krister Pounu (KD) uttalade sig om jakt- och fiskerätten och tror inte att det är ett sammanträffande att hans röstlängd nu överklagats. Foto: Hans Sternlund/SVT

Uttalade sig om jakträtten – kan förlora sin röst i sametingsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitikern Krister Pounu (KD) har fått sin plats i röstlängden till sametingsvalet överklagad. Han kopplar det till ett uttalande om rennäringen kontra jakt- och fiskerättigheter.

– Det här är ett sätt att försöka tysta mig, säger han.

För att komma med i röstlängden till sametingsvalet ska man uppfylla två kriterier; man ska identifiera sig själv som same och man ska kunna visa att det är sannolikt att någon av föräldrarna eller mor- eller farföräldrar talade samiska i hemmet.

Om en förälder redan är upptagen i röstlängden räcker det med att hänvisa till detta.

Så var det för Krister Pounu vars mamma togs upp i röstlängden 2004. Nu har deras rösträtt överklagats av valnämndens ordförande Per-Mikael Utsi som själv står bakom 62 av totalt 123 överklaganden som har kommit in.

Uttalade sig om Girjasdomen

Krister Pounu är kommunpolitiker för Kristdemokraterna i Kiruna. Han ser en koppling med de uttalanden han gjorde före jul om Girjasdomen och att han anser att jakt- och fiskerättigheter inte borde vara kopplade till renskötselrätten.

– Jag har varit med i röstlängden sedan 2004 och nu överklagas det. Det känns som en tydlig koppling, säger han.

Nekar att det har med politik att göra

Per-Mikael Utsi är partiledare för Guovssonásti som är bildat av det tidigare Renägarförbundet. Bland de som har fått sin rösträtt överklagad finns också sametingspolitiker från jakt- och fiskesamerna som företräder icke renägande samer.

Men enligt Per-Mikael Utsi har han inte alls tittat på den politiska hemvisten för dem han har överklagat.

– Jag har ingen kännedom om att de skulle vara politiska motståndare. De hade ju kunnat vara tvärtom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.