– Man får varken leva eller dö, allt hänger i luften, säger Hussein Soki Walladi. Foto: SVT

Utvisas efter 15 år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han ska utvisas efter 15 år i Sverige men hemlandet Tchad tar inte emot honom. Och det är inte första gången som utvisningen av Hussein Soki Walladi inte kan verkställas.

På Prästholmen i Boden bodde Hussein Soki Walladi sina första år i Sverige. Han kom för 15 år sedan från sitt hemland Tchad i Centralafrika. Han har under alla dess år sökt uppehållstillstånd men fått nej, senast i april i år.

Migrationsdomstolen anser inte att han har behov av skydd och att han kan återvända till Tchad. Och det finns heller inga synnerligen ömmande omständigheter som gör att han kan få stanna.

– Man får varken leva eller dö, allt hänger i luften, säger Hussein Soki Walladi och fortsätter:

– Jag får jobba gratis och göra praktik och sådana saker. Det är lagligt. Men får jag betalt då är det olagligt.

Arbetat gratis

Hussein Soki Walladi har under sina 15 år i Sverige till och med jobbat gratis i flera år på ett gruppboende i Boden och lärt sig svenska på egen hand. Men det räcker inte för att få stanna.

Problemet är att han inte får resehandlingar till Tchad. Och så har det varit tidigare också och då har utvisningen inte kunnat ske.

– Som det ser ut just nu så går det inte att verkställa utvisningen. Och när vi då får besked från polisen om hur de ser på frågan om verkställighet så kommer vi ta ställning till om vi ska ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket eller om vi ska framställa ett klagomål till Europadomstolen, säger Hussein Soki Walladis jurist Peter Varga vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

Levande begravd

När SVT Nyheter Norrbotten träffar Hussein Soki Walladi finns också  Valborg Torfe-Andersson och Sven Andersson med. Paret är några av de många i Boden som hjälpt Soki under alla dessa år.

Han berättar att hans politiskt aktive pappa och bror dödats av regimen och att hans mamma avlidit. Han har ingen som kan hjälpa honom i Tchad och han fruktar för sitt liv.

– Man kan inte begravas levande. Det är så med mig om jag ska till Tchad. Dom säger att jag inte kommer in till Tchad och Sverige vill inte godkänna mig och jag hänger bara i luften.

Vad gör du under dagarna?

– Nu gör jag ingenting. Jag går bara runt, runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.