Hussein Soki Walladi som väntar på utvisning efter 15 år i Sverige har fått en ny chans att få sin ansökan om asyl beviljad. Foto: SVT

Utvisningshotad efter 15 år i Sverige får en ny chans

Publicerad

Utvisningshotade Hussein Soki Walladi som varit i Sverige och i Boden i över 15 år har fått en ny chans att få sin ansökan om asyl beviljad.

–Nu har ett vittne trätt fram som kan styrka centrala delar av Sokis berättelse när han sökt asyl och som man (Migrationsverket, domstolar, reds anm) inte trott stämmer, skriver Martin Nyman vid Rådgivningsyrån för asylsökande och flyktingar i ett sms till SVT Nyheter Norrbotten.

Redan år 2016 berättade SVT om Hussein Soki Walladis situation.

Sitter inlåst i förvar

Hussein Soki Walladi kom till Sverige 2001 från Tchad och har bott i Boden under största delen av sin tid i landet. Han flydde från Tchad till Libyen efter att hans politiskt aktive pappa dödats och även hans bror. Nu sitter han inlåst i ett förvar i Gävle i väntan på utvisning.

Vittnet som trätt fram är, enligt Martin Nyman, en person med avgörande kännedom om Hussein Soki Walladi  och hans familj från hemlandet.

– Vittnet fick januari vetskap om att Soki var i Sverige. Dessförinnan trodde han att Soki var död. Vittnet flydde själv hemlandet och fick flyktingstatusförklaring från UNHCR och kom sedan till Sverige som kvotflykting, säger Martin Nyström i ett sms.

En skam för Sverige

I Boden lärde han sig svenska på egen hand och han har också arbetat gratis på ett äldreboende. Men hans ansökningar om uppehållstillstånd har avslagits. Dock har han inte kunnat utvisas eftersom hemlandet Tchad inte ansett att Walladi kunnat styrka sin identitet.

– Allt Soki gått igenom är en skam för Sverige. Det finns ingen anledning att hålla honom inlåst i ett förvar. Han har aldrig hållit sig undan polisen och han har kommit till alla möten med Migrationsverket, säger Margret Iwarson vars föräldrar Walladi bott hos efter att han blev av med bostad och bidrag när beslutet om utvisning trädde i kraft.

I januari i år kom helt plötsligt beskedet att Walladi fått inresehandlingar till Tchad. Just nu hålls han i ett förvar i Gävle i väntan på utvisning. Dagens besked att det finns ett vittne finns som kan styrka centrala delar av hans asylberättelse ger nytt hopp att få stanna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.