Vänsterpartiet i Älvsbyn vill att det ska byggas ett fängelse i kommunen. Bilden är från Norrtäljes fängelse. Foto: TT/Erika Walukiewicz

(V)-krav i Älvsbyn: ”Bygg ett fängelse i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Älvsbyn kräver att det ska byggas ett fängelse i kommunen – för jobbens skull. Kommunstyrelsen kommer därför att skicka in en formell intresseanmälan till kriminalvården.

Det är fullmäktigeledamoten Ulf Lundberg (V) som motionerat om att det ska byggas ett fängelse i Älvsbyn och han menar att platsbristen  på dagens anstalter bara blir större och större.

”I slutet av 2018 bestämde kriminalvården att man ska bygga ut anstalter och häkten och skapa 1.100 nya platser, men det motsvarar bara hälften av de platser man behöver i framtiden” skriver han.

”Det är fullt överallt”

När kommunstyrelsen behandlade frågan så framgick det att kriminalvården jobbar med en nyetablering i Skåne, men att det i övrigt under överskådlig framtid kommer att handla om utbyggnader av de anstalter som redan finns.

Men trots det beslutade Älvsbyns kommunstyrelse att skicka en formell intresseanmälan om ett fängelse till kriminalvården.

– Det var ju positivt. Det är tråkigt att kriminalvården inte vill bygga i norra Sverige, men det kan ändras framöver.  Det är en sådan brist på platser, det verkar vara fullt överallt, säger gruppledaren Wivianne Nilsson (V).

”Inget Kumla i Älvsbyn”

Men krav på att bygga fängelser brukar man inte förknippa vänsterpartiet med?

– Men vadå, fängelser behövs ändå. Det skulle vara viktiga arbetstillfällen för Älvsbyn.

Vilken typ av fängelse skulle det kunna bli i Älvsbyn?

– Det skulle inte vara ett fängelse för tungt kriminellt belastade, inte ett Hall eller ett Kumla, men det finns många andra typer av fängelser och vi har gott om ledig mark i kommunen, säger Wivianne Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.