Hör systrarna Emelina och Alvina Engström, som fattat olika beslut om vaccinering. Foto: Ulrika Wänkkö / SVT

Vaccination eller ej – systrarna i Luleå väljer olika

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar Region Norrbotten vaccinera även ungdomar som fyllt 16 eller 17 år.

Nu är 60 procent av 18-29-åringarna i länet vaccinerade mot covid-19. Nästa vecka påbörjas vaccinationerna av ännu en grupp, nämligen ungdomar i åldern 16 till 17 år. I Norrbotten är det cirka 6 000 i den åldersgruppen.

– Vaccinationsviljan har varit god i Norrbotten och jag hoppas att alla även fortsättningsvis kommer att vilja vaccinera sig, även den här nya gruppen som är 16 till 17 år, säger Pia Näsvall, vaccinationsansvarig på Region Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Vaccinet godkänt från 12 år

Det vaccin som de unga kommer att få är Pfizer Biontechs mRNA-vaccin som är godkänt från 12 år.

– Man bokar som vanligt på webben eller via telefon. Sen är det väldigt bra om man har med sig ett papper där vårdnadshavarna skrivit under när man ska vaccineras, säger Pia Näsvall.

I klippet ovan hör du ungdomar om hur de tänker kring vaccination och även regionen om varför 16- och 17-åringar ska låta sig vaccineras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet