Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Norrrbottens vaccinsamordnare Pia Näsvall säger att personalbristen är en flaskhals och nu vädjar man till alla med sjukvårdsutbildning att hjälpa till. Foto: Micke Nyberg/SVT

Vaccinationstakten för dos 3 hotad i Norrbotten – regionen ber om hjälp

Publicerad

Nästan var fjärde norrbottning över 65 år har fått sin tredje dos covidvaccin, men utvecklingen kan bromsas på grund av den stora personalbristen.

Nu vädjar regionen om hjälp från alla som är sjukvårdsutbildade.

Enligt en SVT-enkät i regionerna har 23 procent av norrbottningarna över 65 år fått sin tredje dos vaccin.

Det är klart bättre än grannlänet Västerbotten (16 procent), men bara drygt hälften så bra som det bästa länet Jönköping (40 procent)

”Personalbristen är en flaskhals”

Enligt vaccinsamordnaren Pia Näsvall är regionens målsättning att klara av hela gruppen ”65 år och äldre” före årsskiftet och då börja vaccinera de yngre grupperna allt eftersom.

– Det rullar på ganska bra, men personalbristen är en flaskhals. Speciellt eftersom vi samtidigt med den nya vaccinkampanjen ska jobba för fullt med den andra vården. Vi behöver personal och vi hoppas att alla med sjukvårdsutbildning kan hjälpa till som i våras, annars hotas vaccinationstakten, säger Pia Näsvall.

Drop-in för äldre över 65 år

Region Norrbotten planerar nu för drop-in-tider för de som är äldre än 65 år – och för vårdpersonal.

– Det är klart att vi tittar på drop-in-mottagningar framöver för att klara vår målsättning. Det planerar vi för, säger Näsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet