Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet säger civilminister Ida Karkiainen (S) att det kan bero på det språkmässiga att vaccinationsviljan är låg i hennes hemkommun. Foto: Micke Nyberg/SVT

Vaccinationsviljan minskar – Haparanda sämst i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsviljan har minskat kraftigt efter att de flesta covid-restriktionerna tagits bort.

Därför införs nu en vaccinationsvecka för att få fart på verksamheten och då inte minst i Haparanda.

Civilminister Ida Karkiainen (S) besökte sin hemkommun Haparanda på måndagen för att vara med om att starta den nationella vaccinationsveckan.

Just Haparanda har den lägsta vaccinationstäckningen i hela Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

”Pandemin finns kvar”

– Jag vet inte riktigt varför det är så, men det kan han med det språkmässiga att göra. Många är finskspråkiga i kommunen, men det kan finnas andra förklaringar också. Det får vi studera i framtiden, säger Ida Karkiainen. Hon menar att det största problemet rent generellt är att många har slappnat av efter att de flesta covidrestriktionerna tagits bort.

– Det är lätt att tänka och dra slutsatsen att det inte är lika nödvändigt att vaccinera sig nu när restriktionerna har lättat, men pandemin finns kvar och många, främst de som inte är vaccinerade, blir fortfarande väldigt sjuka. Så vaccinationsveckan är bra, säger hon.

”Kulmen är nådd”

Enligt regionens chefsläkare Moa Bjerner är smittspridningen i Norrbotten  fortsatt hög.

– Men vi verkar ha nått kulmen under vecka sju och åtta och smittspridningen är nedåtgående, tack och lov, men det har varit fullt upp för sjukvården och även där ser vi en dalande trend och det är vi väldigt glada över.

– Nu ska vi göra det lättare att vaccinera sig, för det är jätteviktigt att man fullgör sin vaccination, säger Moa Bjerner.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet