Blandade åsikter om ett coronavaccin på Luleås gator. Hör hur ett par norrbottningar tänker. Foto: Erica Larsson/SVT

Vaccinering diskuteras i SVT:s Agenda – såhär tänker norrbottningarna

Publicerad

Allt fler vill vaccinera sig mot covid-19 men fortfarande säger var fjärde svensk nej. Motståndet beror främst på rädsla för biverkningar. Det visar en undersökning som Novus gjort för SVT Agenda.

– Undersökningen visar att stödet för vaccination är ganska högt med det är också tydligt att svininfluensan är i färskt minne. De biverkningar en del drabbades av då fortsätter att oroa, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

Fler positiva till vaccin i dag

Undersökningen visar att fler är positiva till vaccin i dag jämfört med i slutet av sommaren, 46 procent respektive 36 procent. Sedan mätningen i augusti minskar också andelen som inte vill låta vaccinera sig, i november sa 26 procent nej respektive 37 procent i augusti.

SVT sänder vaccineringsspecial

I ikväll diskuteras frågan om vaccinering i SVT:s program Agenda. Där medverkar socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson och Marie Olsson, vars dotter fick narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan 2009.

I videon hör hur du några norrbottningar tänker kring cooronavaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.