Roland Boman, Framtid i Jokkmokk

”Vad f-n får vi för våra pengar?”

Publicerad

Den klassiska repliken ” Vad f-n får vi för vi för våra pengar?” användes först av svenskt näringslivs Leif Östling och nu av Framtid i Jokkmokks Roland Boman som kräver fler statliga jobb till kommunen.

Det lokala partiets ledare använder sig av formuleringen i en motion som ska behandlas på fullmäktigemötet på måndag.

Och det handlar om kravet på utlokalisering av statliga jobb.

”Ett åldringsreservat”

Roland Boman menar att Jokkmokks kommun befunnit sig på ett sluttande plan efter att stora statliga investeringarna i kraftverk var färdiga för 50 år sedan.

”Staten övergick snabbt från att vara en utvecklare till att likt sheriffen av Nottingham och prins John ropa ”det är mitt guld” och lämnade bara tömda samhällen och åldringsreservat efter sig.” skriver han.

Regeringens mål är att utlokalisera 10.000 statliga jobb som hittills bland annat gått till Luleå, Skellefteå, Göteborg, Karlstad.

”Men vad får vi? Statliga Vattenfall tar in tio miljarder kronor per år från kraftverken i kommunen och det motsvarar 10.000 jobb som etableras i Sverige varje år. Dock inte i Jokkmokk. Vi betalar bara för dem.”

”Finns en samsyn”

Framtid i Jokkmokk föreslår i motionen att kommunen tar fram ett underlag och en strategi över vilka statliga jobb som kan etableras i Jokkmokk.

Och det ställer kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) upp på i princip.

– Jag tycker att det finns poänger med förslaget. Det finns ingen formulerad strategi i dag, men jag upplever att vi har en samsyn i att det finns myndigheter som har starka kopplingar till Jokkmokk och då framförallt naturvårdsverket och länsstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.