Vad innebär samtyckeslagen – ”Jag tror många inte har koll”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen fick Sverige en samtyckeslag men många har dålig koll på lagen. Under en föreläsning fick gymnasieelever i Luleå veta mer om lagen.

Två gymnasieklasser hade samlats i Stadshusets sessionssal för att lyssna på en föreläsning om den nya samtyckeslagen. På scenen stod försvarsadvokat Magnus Söderlind som återkommande har förövare av sexualbrott som klienter.

– Jag tycker det är en väldigt viktig fråga. Jag har mött många killar som har en syn på vad som är okej som inte stämmer överens med den nya lagen, säger advokat Magnus Söderlind.

Kan bli en fortsättning

Föreläsningen var den första av det här slaget som hålls för gymnasieelever i Luleå men det kan bli en fortsättning.

– Det var en positiv respons både från lärare och elever så jag tror att vi kommer att fortsätta med det här, säger Nicke Nordmark från Män för kärlek som arrangerat föreläsningen tillsammans med Tjejjouren.

I klippet ovan hör du vad advokat Magnus Söderlind har att berätta om samtyckeslagen, och elevers reaktion på föreläsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.