Fler väljer att handla vid dåligt väder. Vilket skapar onödig trängsel under en pandemi. Foto: SVT

Regn får fler att glömma restriktioner – ökad trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Norrbotten är generellt sett duktiga på att efterleva Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt länsstyrelsens veckorapport. Men man märker av en viss tröttnad och ökad trängsel vid dåligt väder.

Sveriges 21 länsstyrelser rapporterar löpande in en lägesbild över coronaläget i respektive region. Anledningen är att regeringen vill få en nationell lägesbild så att man kan agera snabbt om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Lägesbilden är generell och kan därför se annorlunda ut i varje kommun.

Väderleken spelar roll

Förra veckan rapporterade länsstyrelsen i Norrbotten bland annat att det finns viss trängsel på matvaruaffärer, restauranger och krogar där tillräckliga avstånd inte hålls.

– Vi ser till exempel att vädret spelar roll. Det blir mer trängsel på exempelvis Storheden i Luleå och köpcentrum vid regn. Men är det fint väder är det inte så farligt, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på länsstyrelsen.

Enligt Hedlund har kommunerna även rapporterat in att deras tillsyner på restauranger har fungerat bra och att restaurangerna sköter sig.

– De allra flesta har tagit massvis av åtgärder. Men restaurangbesökarna har också ett stort eget ansvar för att undvika trängsel.

Uppmaningen: Håll i , håll ut

I rapporteringen framgår det även att det är högt tryck på besöksnäringen i fjällen och att det finns en del brister i efterlevnad från besökare. Flera kommuner bedömer även att personer över 70 år förekommer i stor omfattning på platser där många människor samlas.

– Det gäller fortfarande att hålla i och hålla ut. Det är en jätteutmaning för oss alla, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet