Stormen Jan fortsätter att påverka bland annat trafiken på E10. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Vägar avstängda, tåg inställda och strömlöst

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit hårt väder i Norrbotten under natten och SMHI varnar för klass 2 storm i fjällen och mycket hårda vindbyar i övriga länet. Stormen har påverkat trafiken och gjort många hushåll strömlösa.

 I Norrbottens är E10 avstängd i båda färdriktningarna mellan Björkliden och Riksgränsen. SJ har ställt in sina tåg mellan Kiruna och Narvik. Tåget från Kiruna till Narvik klockan 09.29 på fredagsmorgonen är inställt.

– Det går inte att hålla vägarna öppna och vi vet inte när vi kan öppna upp dem igen, säger Jesper Andersson, pressinformatör på Trafikverket.

Enligt SMHI fortsätter det hårda vädret i fjällen. Enligt prognosen ska det snöa och vara hårda vindar. I Tarfala förväntas det blåsa upp till 35 m/s i vindbyarna.

Strömlösa

Under natten mot fredag blev drygt 1 000 av Vattenfalls kunder strömlösa på grund av stormen Jan. Strömavbrotten rapporterades bland annat från Pajala, Haparanda och Gällivare.

Under fredagsmorgonen har de flesta fått tillbaka strömmen. Länken till Vattenfall visar aktuella strömavbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.