Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se hur vägen ser ut efter att Bo Nordebo grävt upp den. Foto: SVT

Vägbråk i Kalix: ”Deras väg är olaglig och jag vill inte ha den här”

Uppdaterad
Publicerad

Ett vägbråk har blossat upp mellan en markägare och Fortifikationsverket i Vitvattnet utanför Kalix. Till slut beslutade markägaren att gräva bort vägen som gick över hans mark.

– Deras väg är olaglig och jag vill inte ha den här, säger Bo Nordebo.

Notera att den här artikeln publicerades i oktober 2017.

Det var för två veckor sedan som Nordebo bestämde sig för att gräva bort vägen som gick över hans mark. Arbetet tog 20 timmar.

Asfalten ligger i stora högar och gruset från underarbetet är bortforslat till sidan av vägen.

Inget formellt avtal

Militären får istället ta den lilla vägen mellan tallarna i skogen för att komma till övningsområdet Lombens skjutfält.

Vägen byggdes enligt Fortifikationsverket på 70-talet, men något formellt avtal skrevs aldrig med den dåvarande markägaren.

– Fortifikationsverket har hjälp av Lantmäteriet att försöka göra vägen laglig. Och tar jag bort den här olagliga vägen, så kan kan de inte göra den laglig. En väg som inte finns kan man inte göra till en laglig väg, säger Bo Nordebo.

Hindrar grustäkt

Nordebo köpte marken 2003 och intill den uppgrävda vägen har han ett grustag som han räknar med att få täkttillstånd för.

När tillstånd ges vill han kunna ta ut grus på åsen och vägen skulle hindra honom att göra det till fullo. Därför vill han att Fortifikationsverket drar om vägen så att den inte går över grusåsen.

Hjälp av Lantmäteriet

Men att dra om vägen tycker myndigheten blir för dyrt. De har haft möte med markägaren och Lantmäteriet i förhoppningen att få tillstånd om en formell nyttjanderätt till vägen.

Men på mötet beslutades det att en så kallad gemensamhetsanläggning ska inrättas där vägen går. Det innebär att alla berörda fastighetsägare kan använda vägen.

– Vi har som myndighet gjort som vi formellt ska göra, säger Håkan Tano, regionchef vid Fortifikationsverket.

Anmält till polisen

Ärendet är överlämnat till Lantmäteriet och det är polisanmält.

– De har inget avtal att köra över min mark och bygga väg över min mark. De har ingenting med min mark att göra. Och jag tror inte att polisen kommer att ta upp det här ärendet, säger Nordebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.