På Jim Björnfots vänstra axel syns ett märke efter jordskalvet: ”Det föll ner delar från väggen på mig, så jag fick ett litet jack som började blöda”. Foto: Jim Björnfot

Han vaknade upp av att sängen skakade

Uppdaterad
Publicerad

Jim Björnfot från Luleå och hans flickvän Matilda Gustafsson landade på den grekiska ön Kos 23:00 på torsdagskvällen. Två och en halv timme senare vaknade de upp av att sängen skakade vilt.

– Jag bara studsade upp och skrek att vi måste ut. Jag hann inte få med mig något, men min flickvän fick med sig mobilen. Det var helt sjukt, det var panik, säger Jim Björnfot från Luleå som bor i Göteborg sedan ett år tillbaka.

Jims första tanke var att han hade hamnat i en krigssituation och att det var bomber som fått hela byggnaden att skaka. Men när Jim och Matilda började springa insåg de att det måste handla om en jordbävning.

LÄS MER: Svensk död i jordskalvet i turistområde

– Vi sprang ut på gatan och hade ingen aning vad vi skulle göra. Vi ställde oss så att ingenting kunde rasa ner på oss då det kom lite efterskalv, säger Jim Björnfot.

De tog kontakt med sitt resebolag TUI som bad att vänta på mer information utanför hotellet.

– Efter några timmar fick vi gå in och hämta värdesaker som pass, pengar och mobil. Sedan har vi i stort sett suttit där ute från halv två på natten till nio på morgonen.

LÄS MER: Trots skalvet – Luleåplan lyfter mot Rhodos

När SVT Norrbotten når dem vid lunchtid har paret lämnat hotellet helt och lagt sig på stranden.

– Vi ser inga byggnader som har rasat, men det är lite bråte från fasader här och där, och på vårt hotell ser man i de gemensamma utrymmena att det är sprickor i golvet och i taket. Och så droppar det vatten från taket, säger Jim Björnfot.

Omkring 100 personer rapporteras ha skadats i skalvet och två personer ska ha omkommit, varav en svensk.

Fortsätter resa

Paret, som alltså nyss anlände till Kos, har inga planer på att resa hem och säger att det visserligen blev en sjuk start på resan men att de kommer fortsätta sin semester som vanligt.

– Vi är ganska lugna nu. Min flickvän har snackat med en bekant till henne som jobbar på Landvetter och de hade kollat upp om det finns någon risk för fler skalv, men de bedömdes som minimala. Och det är inte heller någon som avråder från att åka hit, säger Jim Björnfot från Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.