Foto: SVT

Väljarguide: Här är partiernas viktigaste frågor i Boden

Publicerad

Viktigaste valfrågan, NMR, samarbeten och invandring. SVT Norrbotten har bett de partier som i dag är med i kommunfullmäktige i Boden att svara på fyra frågor.

Här är frågorna som partierna har svarat på:

  1. Vilken är ert partis viktigaste valfråga för Bodens kommun?
  2. Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen vill in i politiken i Boden, vad tycker ni om det?
  3. Vilka partier kan ni tänka sig att samarbeta med?
  4. Vilken är er viktigaste valfråga när det gäller invandring?

Kristdemokraterna:

1. Att Bodens kommun fortsätter att ha både kommunala och privata aktörer i skola och äldreomsorg.

2. Det är tråkigt att dessa strömningar växer sig starkare och det är inte Kristdemokraternas Boden. Vi vill tro mer om Boden och dess innevånare. Vi måste fortsätta att arbeta mer med värdegrunder och människans absoluta okränkbara värde och samtidigt försöka förstå vad missnöjet, rädslan och främlingsfientligheten står för och kunna bemöta det.

3. Vi har haft fyra fantastiska år i Boden i den allians vi haft. Spelplanen har förändrats men vi tror fortfarande på att samarbeta för Bodens bästa. Vi vill samverka med dem som är för valfrihet i vård, omsorg och skol och har alla människors absoluta okränkbara värde som grund.

4. Att människor ska kunna försörja sig själva dvs hitta ett arbete. För att nå det måste vi fortsätta arbetet med språk, utbildning och att ta vara på människans egna resurser. Hjälpa Bodens företag att kunna ta in den nya arbetskraften. Det är bra för Boden om fler nyanlända kan stanna och försörja sig i Boden.

Sverigedemokraterna:

1. Äldrevården.

2. Vi tycker inte om det. Vi lever dock i ett demokratiskt samhälle och det är upp till Bodensarna om man vill rösta på dem.

3. Vi är öppna för alla förslag som gör att vi får igenom så mycket som möjligt av vår politik.

4. Att så fort som det är möjligt komma in i samhället, ordna egen försörjning och bli en god samhällsmedborgare.

Vänsterpartiet:

1. Viktigast är att arbeta för att samhället håller ihop, alla människor i Boden ska mötas med respekt och att de som är mest i behov av samhällets stöd också får det vilket tyvärr inte alltid gäller nu. Vår personal som har hand om våra gamla är speciellt utsatta med alldeles för små resurser i tid för var och en men även lönemässigt missgynnade. Det talas det allt för sällan om och därför känns det viktigt för oss i Vänsterpartiet att lyfta dessa frågor!

2. Våra kommunmedborgare är allt för kloka för att det ska bli möjligt! Däremot är det av största vikt att med kraft förhindra och stoppa det hat som förpestar samhället med dessa otäcka signaler som nu sprids över kommunen, landet och Europa! Kamp mot orättvisor på alla nivåer är bästa medicin mot allt hat och hot oaktat var det kommer ifrån!

3. Vi redovisar alltid och öppet att vårt parti vill omfördela från de som har i överflöd till de som saknar allt så de som delar de värderingarna är alltid välkommen för samtal efter valet! Valrörelsen kommer att bli viktig med att avslöja alla populistiska partier som ofta har egenintresset före kommunmedborgarnas väl o ve!

4. Viktigast för oss är att visa vilka enorma personalbehov vi har nu i kommunen och som kommer att förvärras år för år framåt. Därför är det så viktigt att så många som möjligt överväger att stanna i Boden när/om man får uppehållstillstånd. Det är bara att titta oss omkring i samhället så ser vi hur många av våra invandrare både män och kvinnor syns med de människor som är i behov av olika stöd som assistans mm. Vi Bodensare behöver varann och är i behov av varandras kunskap vilket innebär att varifrån vi kommer är fullständigt ointressant!

Moderaterna:

Kommer att svara under direktsändningen som börjar 12.30 – den hittar du här.

Miljöpartiet:

1. Miljöfrågorna, eftersom miljöfrågorna påverkar alla människors hälsa, livsmiljö och ekonomi.

2. Miljöpartiet kan aldrig acceptera ett nazistisk parti. Vi i Miljöpartiet står för alla människors lika värde, för ett öppet solidariskt samhälle.

3. Alla partier som idag finns i kommunfullmäktige, förutom Sverigedemokraterna.

4. Miljöpartiet anser att våra invandrare kan bli en tillgång i samhället, om vi ger dem rätt förutsättningar.

Socialdemokraterna:

1. Vi vill investera i en tryggare välfärd och höja kvaliteten i bland annat skolan och äldreomsorgen och vi vill skapa fler jobb genom att stärka näringslivsklimatet så att företagen får ännu bättre förutsättningar att bidra med fler jobb och mer tillväxt.

2. Det är väldigt obehagligt att en sådan extrem organisation som tillämpar våld, som vill avveckla demokratin, strypa yttrandefriheten och peka ut olika människor som mindre värda försöker etablera sig i Boden. Vi är dock övertygade om att bodensarna inte kommer att ge nazisismen något stöd.

3. Vi är öppna för samarbete med alla partier utom SD. Våra huvudmotståndare i valet är högerpartierna M och SD, men vi samtalar och samarbetar med M i frågor som är strategiskt viktiga för vår kommuns utveckling på lång sikt. Vi och SD står politiskt alldeles för långt ifrån varandra för att kunna ha något samarbete.

4. Integrationen måste bli ännu bättre så att alla som befinner sig i Boden så snabbt som möjligt lär sig hur vårt samhälle fungerar, lära sig svenska och komma i jobb och på så sätt bidra till kommunens utveckling.

Liberalerna:

Har ej svarat på frågorna.

Centerpartiet:

Har ej svarat på frågorna.

Norrbottens sjukvårdsparti:

1. Viktigaste frågan är självklart omsorgs- och hemsjkvårdsfrågan. Med skola- och utbildning som jämförbar, men rangordnad tvåa.

2. Så länge vi tillåter partier som är förbjudna på en del andra håll så måste vi acceptera att dom ställer upp i ett val, men vi vill inte ha in dom i Bodenpolitiken. Så enkelt är det.

3. Vi har tidigare samarbetat med V, S, Mp, C, L, KD och M, det fungerar fortfarande. Vi har aldrig haft något samarbete med SD och faktiskt aldrig behövt ta ställning till detta heller. Jag upplever inte att det finns medlemsstöd för detta heller.

4. En reglerad och ordnad invandringspolitik, med klara och humana regelverk för hur den skall bedrivas. Arbetskraftsinvandring har varit acceptabel redan under 50-60 talets industrialisering, det är den fortfarande. men som sagt ordnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.