Välkommen samlingspunkt i byn

Publicerad

Befolkningen i Porjus ökade med 81 procent och idag är varannan porjusbo asylsökande – då skapade byns pensionärer en samlingsplats som lockar många.

Varje onsdag öppnar PRO i Porjus upp till ”öppet hus”, för att umgås, fika eller dela ut kläder som allmänheten lämnat in. Ett arrangemang som lockar många och som drivs ideellt av frivilliga från PRO-föreningen.

– Man ser ju att människor blir glada och så kommer de ju ifrån sin tristess, säger Birgitt Kronholm, PRO Porjus.

Varannan bybo asylsökande

Åsikterna kring asylsökande i Porjus har varit delade. I Porjus bodde det 328 personer förut, nu har Migrationsverket 267 platser där och befolkningen har ökat med drygt 81 procent. Det betyder att varannan porjusbo nu är asylsökande.

PRO:s initiativ har blivit allt mer populärt och antalet besökare varierar mellan femtio och hundra.

– Jag kommer för gemenskapen, för att kunna sitta ned och dricka kaffe med människorna här, inte för kläderna, säger Rashad Dulawi, asylsökande Porjus.

”Nästan adopterad”

Det anordnas också olika aktiviteter under veckorna. Till exempel träffar för kvinnor och barn och svenskalektioner.

Varje onsdag är det klädutdelning och för många frivilliga har arbetet med att hjälpa de asylsökande blivit viktigt.

– Man har ju nästan fått en ny familj. Jag har nästan blivit adopterad av en familj som tyckte det var ledsamt att jag levde ensam med mina hundar och katt. De kallar mig inte vid namn, de säger mamma, berättar Gerd Hellberg, PRO Porjus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer