Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lars Lindström, trafikchef på Arvidsjaurs järnvägsförening, ge uttryck för den besvikelse och ilska som han känner efter att flera historiska järnvägsvagnar blivit förstörda. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Historiska tåget i Arvidsjaur sönderslaget: ”Jag vill ge upp”

Publicerad

Ett flertal historiska järnvägsvagnar i Arvidsjaur har återigen drabbats av omfattande vandalisering. Att återställa järnvägsvagnarna skulle kosta minst ett sexsiffrigt belopp och kan innebära slutet för ånglokstrafiken.

– Jag vill bara ge upp, säger Lars Lindström, trafikchef på Arvidsjaurs järnvägsförening. 

Det var när Lars Lindström skulle titta till ånglokståget som han upptäckte att samtliga sju historiska järnvägsvagnar var vandaliserade. 

– När jag såg förödelsen tänkte jag, ”aj fan ,är det likadant i alla vagnar” och det var det! Ligisterna har slagit sönder minst 150 unika glödlampor, krossat 25 glasrutor samt slagit sönder två mikrovågsugnar och två kylskåp, säger han.

Skadegörelse även tidigare

Det är inte första gången som det historiska tåget från 1930-talet utsätts för omfattande skadegörelse.

– Även 2017 utsattes ånglokståget för enorm skadegörelse och att det händer igen är jätteledsamt, säger Lars Lindström.

För drygt 25 år sedan startade järnvägsföreningen ånglokstrafik mellan Arvidsjaur och Slagnäs på somrarna. Ånglokståget har varit en av Arvidsjaurs största turistattraktioner, enligt Lindström.

Uppskattat tåg – och dyr nota

Att återställa järnvagnarna skulle enligt Lars Lindström kosta minst 100 000 kronor.

– Ånglokståget har varit väldigt uppskattat och lockat många turister. Ligisterna som vandaliserar borde skämmas inför Arvidsjaurs befolkning. De förstör inte bara för oss utan även för hela samhället, säger han.

Hoppas vandalerna straffas

Händelsen är polisanmäld och polisen har varit på plats och gjort en brottsplatsundersökning.

– Jag hoppas att de som varit här och vandaliserat får sitt straff, att de måste städa upp efter sig och betala rejält. Tyvärr kan det här innebära slutet för ånglokstrafiken, säger trafikchefen Lars Lindström.

Se förödelsen i det historiska ånglokståget och hör Lars Lindström berätta om vandaliseringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer