Lotta Åman (S)

Vänsterpartiet ”Nej till Lotta Åman (S)”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Arvidsjaur kan inte tänka sig att stå bakom Lotta Åman om hon blir kommunalrådskandidat. Då faller planerna på en valteknisk samverkan med socialdemokraterna.

De två partierna har gått ut med att de har planer på att ingå en valteknisk samverkan med 15 av 29 mandat i fullmäktige och styra Arvidsjaur under de nästa fyra åren.

Nej till Lotta Åman

Socialdemokraterna klarar inte av att leda kommunen själva med partiets elva mandat, men det är helt avgörande för samarbetet vem som blir kommunalråd.

– Mitt parti kan acceptera Peter Rydfjäll som kommunalrådskandidat, men vi kan inte stödja Lotta Åman och jag vill inte gå in på varför, säger gruppledare Britt-Inger Hedman (V).

Partiets ordförande i Arvidsjaur, Margot Holmqvist, bekräftar den uppgiften.

– Så är det. Vi har också träffat socialdemokraterna och sagt att vi inte kan stödja Lotta Åman. Varför det? Det vill jag inte uttala mig om offentligt,  men socialdemokraterna vet varför vi inte kan stå bakom Lotta Åman,  säger Margot Holmqvist.

Samverkan står på spel

Och samarbetet mellan partierna står alltså och faller med vem som blir kommunalrådskandidat på torsdag kväll.

– Om det blir Lotta Åman som väljs så kommer vi inte att ingå en valteknisk samverkan med socialdemokraterna, säger hon.

Men vad händer då?

– Det får vi se. Vi tar ett steg i taget. Först måste vi avvakta socialdemokraternas nomineringsmöte på torsdag. Det är många bollar i luften nu, säger Margot Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.