Tanja Mattilas familj är bil ett måste eftersom hon jobbar i Abisko samtidigt som hon har ett hus i Övertorneå tillsammans med sin man som veckopendlar till Kiruna. Foto: Privat/TT

”Vår familj klarar sig inte utan våra två bilar”

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneåborna är de som kör mest i Norrbotten. I Tanja Mattilas familj är bil ett måste eftersom hon jobbar i Abisko samtidigt som hon har ett hus i Övertorneå tillsammans med sin man som veckopendlar till Kiruna.
– Det blir dyrt, för vi måste ju ha två bilar för att fungera som familj, säger hon.

När SVT Nyheter Norrbotten når henne sitter hon i bilen. Hon berättar att hennes bilkörande har blivit mycket mindre och säger att hon i snitt spenderar tre timmar i bilen i veckan, men helst skulle hon slippa.

– Här uppe är man väldigt beroende av bilen, det märker jag på min kollega som inte har körkort. Jag tycker det är tokigt att bränslepriserna höjs hela tiden, här behöver vi ju bilen eftersom det inte finns så mycket kollektivtrafik, säger hon.

”Ett stressmoment”

Tanja Mattila anser att politiker som vill höja bränslepriset inte förstår vad det innebär att åka kollektivt i Norrbotten.

– Om du har läkartid i Kiruna och ska ta dig dit från Abisko, så missar du ditt läkarbesök om tåget inte går. Det blir ett stressmoment eftersom du aldrig vet om du kommer hinna fram. Det är vår vardag här uppe, säger hon.

”Klarar oss inte utan två bilar”

Tanja Mattila studerar även på distans vilket betyder att hon några gånger per termin behöver besöka Umeå. Hon tycker det är tråkigt att vara så beroende av bilen.

– Det är verkligen jättejobbigt, det kräver ju att man har en bra bil som man kan lita på med de långa sträckorna. Vår familj klarar oss inte utan våra två bilar.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet