Var femte patient dör i ensamhet

Publicerad

Var femte patient som avlider på Norrbottens fem sjukhus dör ensamma utan närvaro av anhöriga eller personal, enligt det svenska palliativregistret.

Det är moderaternas oppositionsråd Mattias Karlsson som redovisar uppgifterna i en motion till regionstyrelsen.

Under det senaste året avled 513 personer på länets sjukhus och av dessa dog 116 personer ensamhet.

”Saknar mänsklig kontakt”

Mattias Karlsson vill att regionstyrelsen ska ta fram en handlingsplan som syftar till att ingen ska behöva dö i ensamhet vid region Norrbottens sjukhus.

”I en stressig arbetsmiljö där överbeläggningar är en regel snarare än ett undantag, så saknas det utrymme för något så viktigt som mänsklig kontakt. Vården är alldeles för inriktad på att bota patienter, vilket gör att tiden vid sidan om för att trösta och lindra är bortrationaliserad”, skriver Mattias Karlsson.

Han menar att det till viss del handlar om resursbrist, men att det även är en kompetensfråga.

Röda korsets volontärer

”På vissa håll i landet samverkar man med Röda korset och deras volontärer som kan vara ett stöd i att kunna erbjuda tröst och samtal för patienter som befinner sig i livets slutskede”, skriver Mattias Karlsson.

Regionrådet Maria Stenberg har ännu inte läst motionen, men hon säger så här:

– Rent spontant så tycker jag också att ingen ska behöva dö i ensamhet på våra sjukhus, men frågan är hur vi ska organisera upp det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.