”Vår lojalitet ligger alltid hos vår publik och inte hos någon annan”, skriver Marcus Melinder om mediernas roll. Foto: SVT

”Vår lojalitet ligger alltid hos vår publik och inte hos någon annan”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ska medierna verkligen förvarna brottslingar om kommande polistillslag? Det var den retoriska fråga som det mediegranskande radioprogrammet ”Medierna” i P1 ställde i lördags. I sitt inslag tog man upp en publicering som SVT Nyheter Norrbotten gjorde i tisdags förra veckan; där vi berättade att härvan kring det kommunala bostadsbolaget Lulebo fortsätter att växa. Enligt uppgifter till oss skulle ett femtontal personer från andra företag hämtas in till förhör.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten

Och våra uppgifter visade sig stämma. Totalt anhölls åtta personer under måndagen och tisdagen förra veckan.

Man brukar ibland tala om så kallad konsekvensneutralitet. Det vill säga att medierna i första hand ska publicera och inte ta hänsyn till eventuella konsekvenser.

Miljonsvindel på Lulebo

Och det var just detta som Medierna ville undersöka i lördags. Varför valde vi att publicera uppgifter som skulle kunna ha en negativ påverkan på polisens och åklagarens arbete?

Därför att uppgifterna har ett stort allmänintresse, är mitt korta svar på den frågan. Det handlar om ett kommunalt bostadsbolag och det rör sig alltså om skattemedel som har försvunnit i misstänkt bedrägeri. Det har varit tyst i den här historien sedan i juni och därför är det naturligtvis extra intressant när vi nu fick tips om att åklagaren återigen blåser liv i utredningen.

Dessutom måste vi komma ihåg att medierna och polisen har olika roller. Vi sysslar inte med brottsbekämpning, utan med journalistik.

Men är det verkligen så enkelt?

Nej, det är det naturligtvis inte. Att vara ansvarig utgivare och fatta publicistiska beslut är inte enkelt. Därför går det inte heller att ge generella svar på vad vi kan tänka oss och vad vi inte kan tänka oss att publicera.

Det finns nog alltid en risk att en publicering kan få konsekvenser. I just det här fallet har jag dock svårt att se en sådan risk. Ända sedan starten av den här härvan har det stått klart att fler personer och företag kan komma att dras in. Att detta skulle ske kan alltså knappast ha kommit som en överraskning för de personer som är av intresse för polisen. Jag hade alltså kunnat komma fram till ett annat publiceringsbeslut om jag hade bedömt att förutsättningarna varit annorlunda.

I lördagens inslag i Medierna kom den huvudsakliga kritiken från en åklagare. Men det är inte helt ovanligt att även allmänheten ibland uttrycker att vi på olika sätt borde hjälpa polisen i deras arbete. Antingen genom att publicera bilder på misstänkta brottslingar eller avstå från att publicera vissa uppgifter.

Vi svenskar har ett stort förtroende för vår polis, vilket är positivt. Det är därför vi ibland kan få höra från publiken att vi bör ”låta polisen jobba ifred”. Men för mig som utgivare kan det inte vara en vägledande hållning till den publicistiska uppgiften.

Vår lojalitet ligger alltid hos vår publik och inte hos någon annan.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet