Var tredje lärare i länet måste ersättas

Publicerad

Nästan var tredje lärare kommer att gå i pension i Norrbotten de närmsta tio åren. Totalt handlar det om 1750 lärarplatser som måste ersättas. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.

– Det kan ju bli katastrofalt, men det finns ju en sak som är viktig och det är att man ska se till att attrahera unga människor att bli lärare. Jag tror också att debatten om läraryrket måste förändras. Det är inte så katastrofalt som man ofta diskuterar om att det är, säger gymnasieläraren Gudrun Engström.

Hon har varit lärare sen början av 80-talet i Kiruna och är lite av ett typexempel av en lärare i Norrbotten. För andelen lärare som är äldre än 55 år och förväntas gå i pension inom 10 årär hög i länet.

I Kiruna ligger siffran på 30 %, alltså var tredje lärare, enligt en ny rapport från Lärarförbundet. I Övertorneå är det värst. Där är andelen som är äldre än 55 år 43 procent.

Högre löner och ett större ansvar av kommunen, tror gymnasieläraren Louise Bonthron är lösningen.

– Det har inte hänt så mycket trots att vi har sagt i ett flertal år att vi har en ålderdomlig lärarkår, säger hon.

På Kiruna kommun säger de att de är medvetna om problemet och att de har jobbat med situationen sen flera år tillbaka.

– Vi har jobbat intensivt med markandsföring och fått fram ett material vi inte fått fram tidigare. Vi har också varit på mässor runt om i landet, säger Anita Juntti, personalchef på Kiruna kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet