Vård via internet istället för sjukhusbesök

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbedömningar via internet kommer att bli allt vanligare inom hälso- och sjukvården i Norrbotten.

– En del av framtidens hälso- och sjukvård i Norrbotten är att kunna ha kontakt med sjukvården med hjälp av internet, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP) i en studiointervju med Nordnytt.

I sju år har Övertorneåbor kunnat få hjälp av finska läkare på kvällar och helger. Men nu organiserar Finland om sin sjukvård och inom kort försvinner läkarjouren i Pello. Och det får stora konsekvenser för Tornedalen.

Sjukvården i Norrbotten

Ambulans eller videolänk

– Det vi ska göra nu är att titta på hur andra har gjort. Det finns många ställen i världen där internet används mer aktivt än här. Vi har två år på oss innan jourverksamheten upphör och innan dess ska vi hitta hur vi ska arbeta och ha en bra dialog med befolkningen.Den vård viska bedriva ska kännas trygg och man ska komma ihåg att ambulansvården fungerar precis som förut, säger Agneta Granström.

Ska den som får andnöd ringa efter ambulans direkt eller koppla upp sig på videolänk?

– Det ska specialutbildade sjuksköterskor avgöra tillsammans med patienten om hon ska vidare eller behandlas på ort och ställe.

Landstingsrådet säger också att internet kommer att användas i alt större utsträckning även i tätbefolkade områden.

-Jag är övertygad om att det som fungerar i glesbygden också fungerar i stan, säger Agneta Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvården i Norrbotten

Mer i ämnet