Vårdförbundet: anställda fick munkavel

Publicerad

Vårdförbundet larmar nu om att personalen på förlossningsavdelningen på Gällivare sjukhus går på knäna och har en ohållbar arbetssituation.

Informationen har kommit fram via ett möte mellan förlossningspersonalen och Vårdförbundet. På mötet har personalen berättat om deras arbetssituation som de anser vara ohållbar då bemanningen är alldeles för låg. Vårdförbundet säger till SVT att det är grundbemanningen som är för låg för antalet förlossningar, vilket medför att personalen förväntas jobba övertid.

– Förlossningsantalet har ökat och 2016 var ett rekordård. Det handlar om att man har slimmat organisationen så mycket att den inte är patientsäker och det gör att personalen är orolig och mår dåligt, säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet.

Enligt facket ska Region Norrbotten även ha lagt munkavel på personalen.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det har man inte rätt att göra, vi har yttrandefrihet i Sverige, säger Elisabeth Lindblad.

Verksamhetschef Anna Pohjanen säger att man har stora problem med att få tag på barnmorskor, och att BB i Gällivare har många vikarier. Detta försöker man att lösa bland annat med att barnmorskor från sjukhuset i Sunderbyn tjänstgör i Gällivare.

– Vi har haft ett jättebra möte med personalen igår och vi kom ganska snabbt fram till ett par rätt så enkla åtgärder som kan underlätta på vardagsbas. Dessutom kommer vi att bemanna upp så att vi ökar lägstabemanningen på de skift som varit lägst bemannade. För när vi ser att vi har ökade förlossningsskador så räcker det inte längre med det som varit, säger Anna Pohjanen, verksamhetschef.

Ingen intention till munkavel

Enligt Anna Pohjanen har Region Norrbotten inte lagt munkavel på personalen på förlossningsavdelningen, utan att det enbart handlar om ett missförstånd.

– Det var mer för att stärka dem att de inte behöver uttala sig och att inte uttala sig om sådant som rör patientsekretessen. Det finns absolut ingen intention att ha någon munkavle på personalen. Och det vet vi att de förstår efter mötet vi haft med dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.