Sineva Ribeiro, förbundsordförande i Vårdförbundet anser att Region Norrbotten redan ändrat arbetsvillkoren tillräckligt för att man bör aktivera krislägesavtalet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vårdförbundets krav på regionen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av de allt mer inkonsekventa arbetsvillkoren för de vårdanställda i Norrbotten kräver nu Vårdförbundets förbundsordförande, Sineva Ribeiro, att regionen aktiverar det krislägesavtal som förbundet och SKR, Sveriges kommuner och regioner, kom överens om i slutet av mars.

Längre arbetspass, förflyttningar och byte av arbetsgivare är några ändringar som vårdanställda i länet fått anpassa sig efter under den nuvarande coronapandemin. Därför vill nu Vårdförbundet att Region Norrbotten aktiverar krislägesavtalet.

Avtalet innebär att de anställda får 220 procent av lönen vid utökade arbetsveckor. Tanken bakom avtalet är att ge en större flexibilitet för arbetsgivaren att använda personalen, som i gengäld får mycket bättre betalt, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

”Måste ta ansvar”

– Vi kräver att Region Norrbotten och SKR använder det befintliga avtalet som tänkt. Regionen måste ta sitt ansvar, inte bara som arbetsgivare men också för att säkra en god och säker vård för invånarna i Norrbotten i denna svåra stund, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande, Vårdförbundet.

Köper inte regionens förklaring

Enligt Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, anger regionen oro för personalens arbetsmiljö som skäl för att inte aktivera krislägesavtalet. Något hon inte ger mycket för.

– Det man måste komma ihåg är att det endast är ett fåtal medarbetare som skulle omfattas av krislägesavtalet, personer som redan idag sliter i krisen och periodvis arbetar 12,5 timmars arbetspass långt från hemorten.

Befarar uppsägningar

Hon fruktar nu att det kan innebära att personalen till slut inte orkar mer.

– Det här måste hanteras mer professionellt av regionen och utifrån vårt gemensamma krislägesavtal, annars kommer vi se att sjukskrivningarna och uppsägningarna står som spön i backen lagom till sommaren.

Ladda ned SVT Nyheters app och få de senaste nyheterna om coronaläget i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.