Centralkassor införs på samtliga sjukhus i Norrbotten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vårdpersonal ska ta hand om patienterna – inte pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Alla sjukhus och hälsocentraler som drivs av Region Norrbotten är anslutna till mobil incheckning och betalning. Nu kommer nästa steg – centralkassor på sjukhusen.

Hittills har mer än 10 000 vårdbesökare i Norrbotten använt mobil incheckning och betalning.

– Nu när vi har incheckning och betalning på plats ska vi införa en central kassa på varje sjukhus, säger Lisette Sällström, projektledare inom Region Norrbotten.

Servicepersonal tar över

Genom att koncentrera patienternas betalning till en kassa på  varje sjukhus ska Region Norrbotten frigöra personal för att arbeta med vårduppgifter. Det är i dag ofta vårdpersonal som bemannar kassor på olika mottagningar. I centralkassorna kommer istället servicepersonal ta hand om betalningarna.

– Centralkassor ger minskad administration för vårdpersonalen och avlastar de enskilda mottagningarna, säger Lisette Sällström.

Centralkassa finns redan vid Kiruna sjukhus och med start under nästa år ska även övriga sjukhus införa en centralt placerad kassa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer