Regissören Rasmus Lindberg.

Vårens föreställningar presenterades

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottensteatern presenterade idag vårens föreställningar. Sex pjäser och ett scensamtal bjuds publiken på.

Bland pjäserna märks Luleåfödde Staffan Göthes ”La Strada Del Amore”, ”Snöfrid” av den samiska nationalteatern, ”Presskonferensen” av Nobelpristagaren Harold Pinter och ”Tio över ett” som bygger på författaren och Augusprisvinnaren Ann-Helén Laestadius roman om flytten av Kiruna.

– Pjäsen kretsar kring Maja, en tjej i tonåren som får panikångestattacker och som tror att staden kommer att rasa på grund av gruvbrytningen. Boken handlar egentligen om uppbrott, att skilja sig från sin bästa vän, barndomsminnen, om gatorna man lekt på. Och att flytta från den plats man kallar sitt hem. Går det att återvända till en stad där husen står någon annanstans? Det är frågor som tas upp i boken och som vi försöker värna om i föreställningen, berättar regissören Rasmus Lindberg.

Sommarteater även i år

Norrbottensteatern kommer också att fortsätta med förra årets succé med sommarteater på Hägnan i Gammelstad. Även denna gång spelar man William Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”. Norrbottensteaterns nye chef Alexander Öberg sa under dagens presskonferens att man hoppas att sommarteater blir något som återkommer årligen.

Teatern sätter också upp ”Dissekering av ett snöfall” som handlar om drottning Kristinas sista år vid makten. Den är skriven av Sara Stridsberg och i regi av Anna Azcárate. Teatern beskriver den som historisk, pampig och poetisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.