Vargen på bilden är inte den som nämns i texten. (Arkivbild) Foto: Heiko Junge

Varg skjuten från helikopter efter skyddsjakt utanför Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ytterligare en varg i Norrbotten fällts efter skyddsjakt. Under måndagen sköts vargen från helikopter i Pajala kommun.

Denna höst och vinter har fyra olika vargar rört sig runt Norrbotten och för drygt två månader sedan fälldes en efter skyddsjakt i Kiruna kommuns södra delar. Nu har ytterligare en varg skjutits sedan länsstyrelsen genomfört skyddsjakt från helikopter kring Sattajärvi sameby som är en koncessionssameby.

– Den har rivit ett antal renar, bland annat söder om Pajala. Jag har haft kontakt med samebyarna och det är en stor frustration för dem och påverkar mycket. Det är en stor olägenhet med varg i renhjorden och jag förstår att det är en stor lättnad för samebyarna i området, säger Erik Granerot, enhetschef på länsstyrelsen.

DNA-test väntar

Denna varg misstänks ha skandinavisk härstamning utifrån det spårningsarbete som länsstyrelsen gjort. Tanken är att den ska DNA-testas men ett svar lär dröja till januari då man får veta vilken individ det rör sig om.

– Vi har ju försökt några gånger och haft dåliga väderförutsättningar men i dag kunde vi genomföra jakten. Vi har jagat den tidigare i ett jaktförsök men misslyckats, säger Granerot.

Fler vargar

Det finns sedan tidigare ett beslut om skyddsjakt som gäller i ett område söder om Gällivare. Där har länsstyrelsen under måndagen försökt genomföra en skyddsjakt men inte lyckats.

– Den sista vargen misstänker vi är den som bland annat har rört sig runt Kalix i helgen men det finns inget skyddsjaktsbeslut där. Helikopterjakt är den gängse metoden och vädret avgör det. Väderläget har varit väldigt ogynnsamt för helikopter ett tag, säger Granerot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer