Hör verksamhetschef Monica Forsberg berätta hur de resonerar kring AC på boenden i Luleå. Foto: Anders Hjertström / SVT

Larm om ”olidlig värme” på äldreboenden i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen är inte bara härlig i Luleå. På äldreboendena i kommunen är det nu olidligt varmt, enligt en person med god insyn i verksamheterna. Personen slår nu larm och är starkt kritisk till att boendena inte använder luftkonditionering i den utsträckning de bör.

Sommarvärmen påverkar kommunens vård- och omsorgsboenden. Alla har de mobil luftkonditionering, men de används på olika sätt. Då många äldre anses vara känsliga för kylan från anläggningarna används de i varierande grad i allmänna utrymmen.

– Det varierar absolut och det beror på hur de boende mår, säger verksamhetschef Monica Forsberg.

AC nattetid

På ett äldreboende som SVT har varit i kontakt med säger man att man i huvudsak kör luftkonditionering nattetid.

– Blir det varmt under dagen så slår vi på den, säger en av de anställda.

Skadligt

Samtidigt vet man att värme kan vara skadligt för äldre. Monica Forsberg säger att kommunens äldreboenden är mycket uppmärksamma på hur de äldre mår under varma perioder.

Kan man inte ställa in ac:n på en temperatur som är behaglig för alla?

-Alla har vi ju inte samma ”termostat” så det är svårt att få det att passa alla. Jag kan förstå om man som besökare kan uppleva värme, men vi måste utgå från hur de gamla upplever det, säger verksamhetschef Monica Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.