Världens nordligaste triathlon i Gällivare blir en tuff utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt går starten av världens nordligaste triathlontävling över ironmandistans i Gällivare, den fjärde upplagan. Simning i 13-gradigt vatten, cykling mitt i natten och att springa en maratondistans uppför Dundret är vad som väntar deltagarna.

Laponia Triathlon över ironmandistans blir en tuff utmaning för de 50 deltagarna från 10 länder. De ska simma 3 860 meter i Vassaraälven, cykla 180 km för att sen avsluta med att springa en maratondistans på 42 km uppför Dundret. Starten går vid midnatt på fredag, med andra ord avgörs tävlingen i sommarnatten som kan bjuda på fantastiska vyer i midnattssol på Dundret men även en tuff simtur i det kalla vattnet i Vassaraälven.

– Med rätt förberedelser tror jag att de flesta kan fixa en triathlon över ironmandistans. Den här tävlingen i Gällivare har ganska extrema förutsättningar så det är lite värre framför allt är det kyligt. Löpningen på Dundret är kuperad och väldigt krävande men med en bra tränings bakgrund kan nog de flesta fixa detta säger Tommy Niva arrangör av Laponia Triathlon.

”Det är exotiskt”

Laponia Triathlon avgörs ovan Polcirkeln i Gällivare och är världens nordligaste tävling över ironmandistans det är den fjärde upplagan och det finns deltagare som har varit med i alla upplagor som förra årets vinnare Sara Elfving från Karlshamn.

– Det här är exotiskt så det smäller om det, man får det inget annanstans, man får inte en simning vid midnatt när det är så lite vind som möjligt och det är lugnt och fint på vägarna. Det är en chans som fler borde få, det är helt fantastiskt. Jag hade inte kommit hit annars tror jag säger säger Sara Elfving tävlande för Karlshamns SK Triathlon.

Efter runt tio timmar är de första i mål men sen finns det naturligtvis de som tar betydligt mer tid på sig för att ta sig i mål i den tuffa tävlingen under natten ovan polcirkeln i Gällivare trakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.