Här gillras en fälla för att fånga in buskmusen. Foto: SVT

Experter är på jakt efter sällsynt gnagare i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu och två veckor framåt pågår en unik spaning efter den sällsynta buskmusen i Kalixskogarna. Buskmusen är en kvarleva från istiden som är ytterst svår att hitta.

– Buskmusen är jätterolig och sällsynt. Den finns bara på ett fåtal platser i Skandinavien, så Sverige måste inventera buskmus och berätta hur det går med arten. Buskmus är en gnagare som går i dvala på vintern och den är en kvarleva efter istiden. Vi som jobbar med buskmusen tycker ju att den är jättespännande, säger Jeroen van der Kooij, en av tre biologer som deltar i undersökningarna.

De hoppas göra upptäckten att den svårhittade lilla buskmusen existerar så här långt upp i norra Sverige.

– Det finns ingen färdig metod i världen för att kartlägga just buskmusen. Sverige är först med att utforma en ny metod, säger Jeroen van der Kooij som är projektledare och arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket via Artdatabanken.

Den nya metoden för buskmusövervakning består av nedgrävda hinkar i olika storlekar samt sex kameror.

Svårhittad gnagare

När biologerna vittjat hälften av fällorna som varit utplacerade i Kalixskogarna den här dagen har man inte stött på en enda buskmus.

– Skulle det visa sig när vi är klara att vi inte fångat en enda buskmus så ger vi inte upp för det. Vi ska ju gå igenom kamerorna också, och dom har visat sig vara mycket effektiva för att upptäcka buskmus på andra håll i Sverige. Men det tar längre tid än att vittja fällorna för det är mycket inspelning att gå igenom, det tar cirka två veckor till, säger biologen Pavel Bina.

All dokumentation brann upp

På 1600-talet hävdade Olof Rudbäck, en av grundarna till den botaniska trädgården i Uppsala, att han upptäckt buskmus på sin Lapplandsresa.

Tyvärr förstördes anteckningarna i en brand på 1700-talet, så ingen vet vart i Lappland Rudbäck ska ha stött på musen.

Men den har noterats på finska sidan om Torneälven. Nu vill man alltså ta reda på om den finns lika långt norrut på den svenska sidan också.

Hittar även många andra arter

När hälften av fällorna vittjats den här dagen har vi fått få se åkersork, näbbmus, mellansork, vattensork och en vattennäbbmus.

– Det är ju också kul att se andra arter och dem dokumenterar vi ju också, säger Pavel Bina.

Buskmus. Foto: AfroBrazilian (Wikimedia Commons)

Så gör du om du ser en buskmus

Om två veckor presenterar forskarna slutresultatet av buskmusövervakningen i Norrbotten.

Om man träffar på en buskmus, eller ens katt kommer hemsläpande med en död buskmus, önskar biologerna att man fryser in den och hör av sig till Artdatabanken i Sverige och pavel.bina@slu.se

Fakta: Buskmus

Buskmusen (Sicista betulina) anses vara en kvarleva från istiden och lever i isolerade populationer i Västeuropa.

Den finns i Danmarks lågland, men också i högfjällen i Norge och Sverige, samt i Alperna.

Den går i dvala 7-8 månader om året, och är därför svår att hitta.

Den har en mycket lang svans  (120–130% av kroppslängden) och en svart strimma på ryggen.

Bakfoten är kortare än 18 millimeter och stortån och lilltån fungerar som tumme på bakfoten och kan böjas bakåt, till exempel runt stjälkar.

Arten kan förväxlas med skogsmus som också kan ha en svart strimma på ryggen.

Källa: Natursidan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.