Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalbrist och värmebölja skapar inställda avgångar för Länstrafiken Norrbotten. Hör vd Ingela Karlsson förklara varför den negativa trenden måste vändas. Foto: Nanna von Essen

Brist på busschaufförer bakom inställda avgångar hos Länstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist och värmebölja ledde till flera inställda bussturer i helgen mellan Piteå och Luleå, men problemen har pågått längre än så.

Under helgen för Piteå Summer Games svepte en värmebölja över Norrbotten. Arrangemanget och bristande luftkonditionering resulterade i flera inställda avgångar för Länstrafiken Norrbotten.

– Vi har haft strul med AC på bussarna och då har vi inte velat skicka ut bussar och så blir det alldeles för varmt i dem. Flera bussar var på verkstad vilket också ledde till inställda turer. Vi beklagar naturligtvis för våra resenärer att det blivit struligt, säger tillförordnade vd:n Ingela Karlsson.

”Ett service-yrke att vara stolt över”

Men problemen hos Länstrafiken har pågått länge.

– Generellt i Sverige är busschaufför ett bristyrke, inte bara i Norrbotten. Vi måste se till att vara en attraktiv arbetsplats. Det här är ett service-yrke, något man ska fortsätta vara stolt över.

Hör Ingela Karlsson förklara varför den negativa trenden måste vändas i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer