Arkivbild. Foto: TT/arkiv

Varnar för giftig algblomning i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen går nu ut med en varning för potentiell giftig algblomning i Kalixviken.

Algblomningen av de giftiga blågröna algerna har observerats i Kalixviken, vid Rörbäck, i Luleå kommun. Länsstyrelsen väljer därför att gå ut och varna för algblomningen. Enligt länsstyrelsen bör man hålla hundar borta från vattnet. Även barn ska hållas borta från vattnet.

– Det beror på att de blågröna algerna kan producera gifter. Då rekommenderar vi att man inte badar för säkerhets skull. När de är giftiga och man får i sig vattnet kan man få magbesvär som kräkningar och diarré. För hundar kan det bli mer allvarligt om de dricker vattnet, säger Anneli Sedin på länsstyrelsen.

Ovanligt i Bottenviken

Det var i början av veckan som algblomningen noterades och efter provtagning vid Umeå marina forskningsstation står det klart att det rör sig om den giftiga blågröna algen.

Hur vanligt är det med algblomning i Luleå?

– Det är ovanligt med algblomningar i Bottenviken, men kan uppstå under rätt förutsättningar. Som om det har varit vindstilla och inte så soligt då har algerna en möjlighet att komma upp till ytan och skapa en koncentration som kan bli giftig. Sedan är det även en skyddad vik med sämre vattenomsättning, säger Anneli Sedin.

Hälsorisk för människor och djur

Algblomning är en naturlig och viktig del av havens ekosystem då det är föda åt små vattenlevande djur, men vissa algblomningar består av arter som kan producera gifter som kan innebära hälsorisker för människor och djur.

Än så länge har inga andra rapporter om algblomning i Bottenviken rapporterats in.

Hur länge kan algerna stanna kvar?

– Det beror helt på väder och vind och hur mycket näring som finns i botten. Är det regnigt och blåsigt blandas algerna ner i vattnet, säger Anneli Sedin på länsstyrelsen.

Så vet du om du drabbats av algblomning

Gifterna kan ge människor diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor och ledsmärtor.

Även huvudvärk, irritation i luftvägarna och rinnande näsa, samt hud-och ögonirritation. Symtomen kommer inom några timmar och kan vara i upp till tre dygn.

Källa: Västerbottens länsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.