Det väntas råda stor lavinfara efter ovädret under helgen. Varningen gäller under söndagen inledningsvis. Foto: Paul Kleiven, Erik Nylander/TT

Varnar för stor lavinfara i flera fjällområden på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för stor lavinfara på söndagen i flera fjällområden, som följd av väderläget med starka vindar och mycket nederbörd.

Varningen innebär den näst högsta graderingen på lavinskalan, fyra av fem. Områdena som berörs i prognosen är Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, Västra Vindelfjällen samt Södra Jämtlandsfjällen.

Naturvårdsverket skriver: ”Bedömningen utgår bland annat ifrån ett väderläge präglat av snöfall, hårda till mycket hårda vindar och kraftigt snödrev.”

Stor lavinfara innebär ”mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes”, enligt lavinprognostjänsten.

Lavinprognoserna som omfattar Södra Lapplandsfjällen samt Västra Härjedalsfjällen innebär en lägre riskbedömning, Betydande lavinfara, vilket är en trea på riskskalan.

Lavinprognoserna görs för sex välbesökta fjällområden i de svenska fjällen.

Lavinprognos

På hemsidan Lavinprognoser.se uppdateras läget för varje fjällområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.