Varning för elektroniska cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Norrbotten går ut och varnar för elektroniska cigaretter som riktar sig till barn och unga.

Elektroniska cigaretter som laddas med en vätska eller ampull innehållande nikotin blir allt vanligare i Norrbotten. Produkten säljs idag öppet trots att försäljningstillstånd saknas. Landstinget vill varna för e-cigaretter, speciellt då importen inte kan kontrolleras.

De produkter som idag finns på markanden saknar försäljningstillstånd, vilket innebär att ingen kontroll av varorna sker i nuläget. Detta gör det svårt att veta vad cigaretterna innehåller och ännu svårare blir det då innehållet i ampullerna ofta inte stämmer med innehållsförteckningen. Så sent som i januari gjorde tullen i Lund det första tillslaget av ampuller innehållande cannabis.

Kan locka till räkning

Industrin menar att produkten är avsedd för vuxna. Bodil Larsson, folkhälsostrateg på Norrbottens läns landsting tycker inte att det är tydligt.

– Marknadsföringen av e-cigaretter riktar sig till barn och unga genom godisliknande förpackningar och ampuller smaksatta med exempelvis hallon, popcorn eller andra liknande smaker.

Enligt WHO:s Tobakskonvention fastslås det att smaksatta nikotinprodukter ökar risken för ungdomar att börjar röka och därför ska sådana produkter inte förekomma.

– De godisliknande förpackningarna kan dessutom locka barn att smaka på ampullerna. Ifjol anmäldes ett 30- tal förgiftningsfall, inget med dödlig utgång vilket är tur då nikotinet i en enda ampull räcker för att döda ett litet barn, säger Bodil Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer